{ "title": "Lökosit Yüksekliği", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Lokosit-Yuksekligi-82.jpg", "date": "21.01.2024 06:34:22", "author": "Melis Kılıç", "article": [ { "article": "Lökosit Yüksekliği; Lökositler yani diğer bir adıyla akyuvarlar, beyaz kan hücreleridir ve bağışıklık sistemimizin çok önemli bir parçasıdır. Vücuda girmek isteyen yabancı mikrop ve organizmalara karşı savaşır ve onları yok eder. Lökositler kemik iliğinde üretilmektedir.

Vücudumuzda farklı farklı lökosit çeşitleri bulunmaktadır. Ancak basit bir şekilde kategorize etmek gerekir ise 2 temel çeşit lökosit vardır. Bunlar granülositler ve agranülositlerdir. Granülositler, bazofiller, nötrofiller ve eozinofiller olmak üzere üç çeşit lökosit birleşiminden oluşur ve her biri zararlı hücrelerin yok edilmesini sağlar.

Lökosit yüksekliği WBC testi ile ölçülmektedir. Lökosit miktarları az bir miktarda da olsa laboratuvara göre farklılık göstermektedir. Ancak çoğunlukla 11.000'den fazla olan lökosit miktarı, lökosit yüksekliği olarak nitelendirilmektedir.

Lökosit Yüksekliği Neden Olur?

Enfeksiyonlar; Lökosit yüksekliğinin en büyük sebeplerinden birisi bakteriyel ve viral enfeksiyonlar. Ancak parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar da lökosit yüksekliğini tetikleyebilmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon ortaya çıkması durumunda bağışıklık sistemimiz enfeksiyonla mücadele etmek amacı ile kemik iliğini uyarır. Yine aynı şekilde, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda da vücuttaki bağışıklık sistemi enfeksiyonla mücadele etmek için kemik iliğini uyarır ve bu nedenle de lökosit yüksekliği ortaya çıkar.

İltihaplanmalar ve Alerjiler; Vücutta ortaya çıkan iltihaplanmalar ve alerjilerde lökosit yüksekliğine yol açan sebeplerden bir tanesidir. Örneğin romatoid artrit hastalığı yani küçük kemik iltihaplanması hastalığı lökosit yüksekliği ortaya çıkarmaktadır. Kalp krizi ve yanık tedavisi için uygulanan cerrahi operasyonlar nedeniyle ortaya çıkan hücre yaralanmaları da lökosit yüksekliğine sebep olabilmektedir. Alerjik tepkimeler ve astıma neden olan alerji yapıcı kimyasallara karşı vücudun savaş açması, lökosit yüksekliği meydana getirebilir.

Stresli Yaşam; Ciddi psikolojik stres altında olmak lökosit yüksekliğine yol açabilir. Özellikle yüksek aktivite artışı ile meydana gelen şiddetli fiziksel stres, kortizol ve diğer kimyasal salgı düzeylerini arttırarak kan dolaşımındaki lökosit miktarını arttırır ve lökosit yüksekliğini tetikler.

Kemik İliği Hastalıkları; Lökositlerin yani beyaz kan hücrelerinin kemik iliğinde üretildiğinden bahsetmiştik. Dolayısı ile kemik iliğinde herhangi bir sıkıntının ortaya çıkması lökosit yüksekliğine de neden olabilir. Örneğin lösemi. Lösemi çok sıklıkla görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türü kemik iliğinde çok fazla lökosit üretilmesine neden olur. Bunun yanı sıra JAK2 isimli bir gen içerisinde mutasyona sebep olan Polycythemia Vera hastalığı vücutta lökosit yüksekliğine yol açabilen bir kemik iliği hastalığıdır. Mylofibroz hastalığı da yine Polycythemia Vera hastalığı gibi lökosit yüksekliği yapan bir kemik iliği rahatsızlığıdır.

Otoimmün Hastalıklar; Lökosit yüksekliğinin nedenlerinden bir diğeri de Crohn veya Graves hastalıkları gibi otoimmün hastalıklardır.

İlaç Yan Etkileri; Mental hastalıkların ilaçları, iltihaplanma önleyici ve bazı onkolojik ilaçların kullanımı lökosit yüksekliği yapabilmektedir. Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan lityum ilacı lökosit yükselmesine neden olabilmektedir.

Sigara; Sigara içmek KOAH, kronik bronşit veya amfizem hastalıklarına yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklar nefes alma sırasında oksijen almayı önler ve nefes borusu ile akciğerler arasındaki iltihaplanmaya ve enfeksiyona neden olur. Vücut bu hastalıklar ile mücadele etmek için lökosit miktarını en üst düzeye çıkarır.

Lökosit Yüksekliğinin Diğer Neden Olur?
Lökosit Yüksekliği Tedavisi Nasıldır?

Lökosit yüksekliği hangi nedene bağlı olarak ortaya çıktıysa o nedene göre tedavi uygulanır.

Örneğin lökosit yüksekliği viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkmış ise doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Kanser nedeniyle lökosit yüksekliği meydana gelmiş ise kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. İltihap kaynaklı bir lökosit yüksekliği söz konusu ise anti-inflamatuar ilaçların kullanımı da bir diğer tedavi yöntemidir.

Lökosit eğer aşırı derecede yükselmiş ise kan değişimi uygulanır.
" } ] }