{ "title": "Lökosit Düşüklüğü", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Lokosit-Dusuklugu-53.jpg", "date": "20.01.2024 11:32:04", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Lökosit Düşüklüğü: Beyaz kan hücreleri olarak bilinen lökositler aynı zamanda akyuvar olarak da adlandırılmaktadır. Normal bir insanda lökosit oranı birtakım nedenlere göre değişkenlik gösterebilir. Lökosit değerinin mikro litre 400 hücrenin altında olduğu durumlarda lökosit düşüklüğü ortaya çıkar ve bu durumda lökopeni olarak adlandırılır. Birçok kişinin endişe duymasına neden olan lökosit düşüklüğü birtakım hastalıklar ve kişide bazı olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabileceği için mutlaka altında yatan etken tespit edilip tedavi edilmelidir.

Lökosit düşüklüğü nedenleri, lökosit düşüklüğü birtakım yapısal bozukluklar ve hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda bazı ilaçların yan etkisinden ve birtakım tedavi yöntemlerinden kaynaklanabilir. Lökosit seviyesinin düşük olması durumunda bağışıklık sistemi baskı altına girer ve bu durumda da birtakım enfeksiyonlara karşı vücudumuz savunmasız kalarak hastalıkların iyileşme süresini uzayabilir. Beyaz kan hücrelerinin azalması yani lökosit düşüklüğü, radyoterapi, kemoterapi, karaciğer hastalıkları, aplastik anemi, dalak hastalığı ve viral enfeksiyon gibi otoimmün hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda vücutta birtakım vitaminlerin eksik olmasından da kaynaklanabilir. Düşük lökosit miktarı, eklem iltihabı, kemik iliği hastalığı ve lösemi gibi hastalıklardan neticesinde de ortaya çıkabilir. Lökosit düşüklüğü aynı zamanda birtakım tedavi ve ilaçlar sonrasında da görülebilir. Örneğin, antitiroid, antikonvülsan, antibiyotik, sülfonamid, antihistaminik, arsenik ve kemoterapi ilaçları lökosit düşüklüğü nedenleri arasında sayılabilirken radyasyon tedavisi de lökosit düşüklüğüne yol açabilir.

Lökosit düşüklüğü belirtileri, bu durumda ortaya çıkacak belirtiler bazı kişilerde hafif hissedilirken bazı kişilerde daha şiddetli gelişebilir. Lökosit düşüklüğü durumunda bağışıklık sistemi henüz gücünü kaybetmediği için görülecek hafif semptomlar kolay olarak hissedilir. Lökopeninin aşırı miktarda olduğu durumlarda ise kişi birtakım bulaşıcı hastalıklara oldukça kolay yakalanabileceği gibi baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Çocuklarda lökopenide baş ağrısı, kansızlık ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkarken kadınlarda ise adet döneminin oldukça uzun sürmesi gibi belirli görülebilir. Lökosit düşüklüğü belirtileri arasında aynı zamanda kanın cildin altında birikmesi yani hematom ile sıcak basması, aşırı yorgunluk, huzursuz hissetme ve duygu denge bozukluğu gibi durumlarda sayılabilir.

Lökosit düşüklüğü tedavisi, lökosit düşüklüğünde ortaya çıkacak belirtilerden şikâyetçiyseniz ve lökopeni durumunda vücut parazit, zatürre ve mantar enfeksiyonu gibi birçok ciddi hastalıklara karşı savunmasız kalacağını dikkate alıp mutlaka bu durumun altında yatan neden bulunması ve tedavi edilmesi gerekir. Lökopeni durumunda öncelikle CBC olarak adlandırılan kan testi ile durum teşhis edilir ve hastanın durumuna göre tedaviye başlanır. Lökosit düşüklüğünde beyaz kan hücrelerinin sayısının normal seviyeye gelmesi için hastaya steroid ve stokinler gibi birtakım ilaçlar reçete edilebilirken lökopeninin bazı hastalıklardan kaynaklandığı durumlarda ise tedavi hastalığa yönelik uygulanır. Lösemi gibi kanser türünden kaynaklanan lökosit düşüklüğü stalking tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilir. Lökosit düşüklüğü olan hastalara genellikle günlük enjeksiyon olarak verilen filgrastim ve tek doz enjeksiyon şeklinde yapılan pegfilgrastim ilaçları reçete edilirken hastaya havuç, brokoli, pancar, kabak, karnabahar gibi sebzeler ile çilek, portakal, incir ve kavun gibi lökosit miktarının artmasına yarayacak meyveleri tüketmeleri önerilir. Beyaz kan hücreleri miktarının artması için aynı zamanda balık ve dana eti ile süt ürünlerinin tüketimi de tedaviye destek olabilir. Lökosit düşüklüğünün oldukça ciddi seviyede olduğu durumlarda ise diğer bir lokopeni tedavi yöntemi olan kan nakli uygulaması yapılabilir.

Lökosit düşüklüğünden korunmak için, çinko, selenyum gibi mineraller ile C vitamini açısından zengin beslenmeye özen gösterebileceği gibi aşırı şeker tüketimi ve aşırı kilodan uzak durulmalıdır. Günlük hayattan stresi azaltıp, düzenli birtakım egzersizlerin yapılması da lökosit düşüklüğünden korunmak için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.
" } ] }