{ "title": "Lökosit Değeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Lokosit-Degeri-Kac-Olmali-66.jpg", "date": "23.01.2024 03:58:35", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Lökosit değeri kaç olmalı, vücutta kemik iliği tarafından üretilen lökosit düzeyi dengede olması halinde vücudun sağlıklı şekilde görevlerini yerine getirdiği belirtilmektedir. Lökosit beyaz beyaz kan hücresine ve akyuvar olarak da bilinmektedir. WBC sayımı yapılarak lökosit değeri kaç olmalı noktasında gerekli inceleme yapılır. Lökosit testi uygulanırken kan tahlili yapılarak, tam kan sayımı gerçekleştirilir. Vücut içerisindeki seviyesi belirlenir. Vücutta oluşan enfeksiyon, bakteri, virüs sebebiyle lökosit miktarında artış veya azalma gözlenirken; bu süreç içerisinde kişide baş ağrısı, yüksek ateş, kas ağrısı gibi birçok problem oluşur. İdrar yollarında oluşan enfeksiyonunun yukarı doğru yayılması ile bağırsak şikâyetlerinde artma gözlenir. Hastaya uygulanacak idrar tahlili ve kan tahlilinde lökosit değeri kaç olmalı sorusunun cevabı alınır.

Lökosit değeri kaç olmalı

Yetişkin bireylere uygulanan tam Kan sayımında WBC değerlerine bakılarak Beyaz kan hücresinin sayısı tespit edilir. Sağlıklı insanda 4500 ile 10000 arasında bulunan lökosit seviyesi normal kabul edilirken; yapılan tahlil üzerine lökosit değerinin bu seviyenin altında olması lökosit seviyesinin düşüklüğüne, 10000 üzerinde olması ise lökosit seviyesine yüksekliğine işaret eder. Yapılan tetkikler sonucuna göre doktorun uygulayacağı değerlendirme içerisinde değerler normal ise tedavi gerekmezken; değerlerin altında veya üzerine çıkması üzerine doktor gerekli tedaviyi uygular. Doktorun yaptırdığı tam kan sayımı içerisinde diğer tetkiklerin değerlerine bakılarak WBC değerinin hangi seviyede seyrettiğine göre gerekli işlem gerçekleştirilir. Çocuklarda ve bebeklerde WBC değeri farklı seyreder.

1 aylık bebeklerde WBC değeri 9,40 - 34,00 K/mm3 olması gerekir.

2 ay 12 ay bebeklerde değerler 5,00 - 19,50 K/mm3
1 ve 3 yaş aralığındaki çocuklarda 6,00 - 17,50 K/mm3
4 ve 5 yaş aralığında çocuklarda 5,5 - 15,50 K/mm3
6 ve 15 yaş arası çocuklarda ise 4,50 - 13,50K/mm3 lökosit değeri normal kabul edilmektedir.

Lökosit normal değerleri altı ve üstü

Yapılan tam kan sayımı içerisinde değerin gereğinden düşük çıkması vücut içerisinde bulunan Beyaz kan hücresinin az olduğu anlamında açıklanırken; lokopeni olarak tıpta isimlendirilmiştir. Lökosit değerinin normal seviyelerden düşük olması kemik iliğinde bulunan enfeksiyon, Tümer sebebiyle hastaya uygulanan bazı ilaçların oluşturduğu yan etki sebebiyle meydana gelebilir. Bağışıklık sisteminde bulunan hastalıklar, kanser sebebiyle radyasyon tedavisi görülmesi, dalak hastalıkları, karaciğer hastalıkları, viral hastalıklar, vücuda giren enfeksiyon ve bakteri sebeplerden dolayı lökosit seviyesi normal düzeylerinin altında seyreder.

Lökosit normal değerlerinin üzerinde çıkmış ise vücutta bulunan Beyaz kan hücresinin gereğinden fazla olduğu belirtilir. Tıpta lökositoz ismi verilen bu durumda özellikle sigara kullanan kişilerde fazla görülür. Sigara kullanımı bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediği için özellikle KOAH hastalığında vücut bu hastalıkla savaşmak için Beyaz kan hücresi üretir. Bu süreç içerisinde Beyaz kan hücresinin ölmesi ile idrar yolu sayesinde dışarı atılır. Yapılan tetkiklerde lökosit değeri kaç olmalı noktasında yüksek çıkar. Ayrıca annemi hastalarında, bakteriler sebebiyle oluşan enfeksiyon ve iltihaplı hastalıklarda lökosit değeri normalin üzerinde çıkar. Özellikle romatoid artrit hastalığı bunu tetikler. Kişide bulunan stres, zihinsel yorgunluk, leğen kemiğinin hasar görmesi, kullanılan ilaçlara vücudun verdiği reaksiyon sonucunda lökosit değeri kaç olmalı sürecinde gereğinden yüksek çıkar.

Lökosit normal değeri altında ve üzerinde ise gerekli tedavi sağlanır. Değerler yüksek çıkmış ise hastanın vücudunda bulunan enfeksiyon oluşumların giderilmesi için antibiyotik uygulanması verilir.
" } ] }