{ "title": "Hamilelikte Lökosit", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Hamilelikte-Lokosit-89.jpg", "date": "21.01.2024 14:15:58", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Hamilelikte Lökosit, Lökosit, Beyaz kan hücresi (White blodd cell) olarak bilinir. Bir diğer kan hücreleri ise eritrositler yani alyuvarlardır. Lökositler; vücutta bulunan akyuvar hücreleridir. Eritrositler (Alyuvarlar) lökositlerden (Akyuvarlar) daha küçüktür ve eritrositlerin sayısı vücuttaki lökosit sayısına oranla daha fazladır. Lökositlerin (Akyuvar hücreleri) sayımı hemogram tahlili ile yani kan tahlili ile ölçülür. Farklı nedenlerden dolayı lökosit miktarında azalma veya artmalar olabilir. Lökosit miktarının sayımı, araştırılması genel olarak enfeksiyon hastalıklarından korkulduğu zaman yapılır. Fakat sadece bununla sınırlı bir durum değildir. Lökosit çeşitleri; %2-4 arasında eozonofil, %0-1 arasında bazofil, %20-40 arasında lenfosit, %2-6 arasında monosit, %50-70 arasında ise nötrofil.

Normal, sağlıklı olan bir bireyde lökosit değeri
Hamilelikte Lökosit, Hamilelik döneminde vücutta birtakım değişiklikler meydana gelir. Hamilelik devamlı kontrol altında olunması gereken bir dönemdir. Hamilelik sürecinde lökosit değerlerinde normale oranla artış gösterir. Hamilelik sürecinde idrar tahlilleri sonucuna göre idrarda yüksek oranda lökosit varlığı sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durum bir enfeksiyon belirtisi değildir. Doğumdan önce lökosit artışı hemen hemen 15 bin kadardır, doğum sırasında ise 25-30 bine kadar yükselir. Normal doğum esnasında ise bu durum daha da artar.

Hamilelikte lökosit değeri annede doğumdan hemen hemen iki hafta sonra normal miktarına iner. Doğum öncesinde, doğum esnasında ve doğum sonrasında lökosit miktarı kontrol edilmelidir.
" } ] }