{ "title": "Hamilelikte Lökosit Yüksekliği", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Hamilelikte-Lokosit-Yuksekligi-48.jpg", "date": "20.01.2024 18:29:54", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Hamilelikte lökosit yüksekliği, Her hamilede görünmez veya görünse de aynı seviyelerde olmaz. Genel olarak birçok hamilenin idrardaki lökosit seviyesi normal bir insanla aynı seviyelerde görülür. Hamilelikte lökosit yüksekliği, doğuma yakın zamanlarda ve doğum esnasında oldukça yüksek seviyelere çıkar. Lökosit kişinin bağışıklık sistemi ile çalışan ve bünyesinde bulunan beyaz kan hücrelerine verilen addır. İdrar tetkiki ile seviyesi belirlenir ve olması gereken seviyenin üstünde çıkarsa kişide lökosit yüksekliği olduğu tanısı konur. Bu duruma lökositoz adı verilir.

Hamilelikte lökosit yüksekliği hem anne adayında hem de normal bir bireyde enfeksiyon belirtisi anlamına gelir. Anne adayının eğer varsa kalıtsal bir hastalığı, (Başta böbrek olmak üzere), vajinal problemleri, idrar yolu enfeksiyonu veya vajinanın mikrop kapması gibi rahatsızlıklar idrardaki lökosit seviyesinin yüksek çıkmasına neden olur. Anne adayını bulaşıcı hastalıklardan korumak için çalışan lökositler herhangi bir anormallikte bünyedeki sayılarını arttırırlar. Bu dönem boyunca gebelikte görülen lökosit yüksekliği çeşitli belirtileri ortaya koymaktadır. Hamile kadın, her ay düzenli olarak gerekli tetkik ve tahlillerini yaptırarak durumu doktoru ile takip altına almalıdır. Tedavisi uygun olan bu durumu ciddi bir hastalık olarak görmeye gerek yoktur. Tabi normal kişiler ve hamile kadınlarda dahil olmak üzere kalıcı bir rahatsızlığı olan ve sürekli lökosit seviyesi yüksek kalan kişiler için nadir olarak böbrek hasarlarına yol açması mümkündür. Gerekli takip ve tedavi ile lökosit seviyesini normal değerlere indirmek çok uzun süre bir tedavi gerektirmez.

Hamilelikte lökosit yüksekliği doğumun yaklaştığı aylarda ve doğum sırasında en yüksek seviyelere kadar çıkar. Doğumun gerçekleştiği anda gebe kadında lökosit sayısının 30 bine kadar ulaşması görülmüştür. Bundan sonraki süre içinde hamilelikte lökosit yüksekliği doğum gerçekleştikten en geç 2 haftaya kadar kadında normal seviyelerine geri gelir.

Hamilelikte lökosit yüksekliğine bağlı oluşan rahatsızlıklar nelerdir?
" } ] }