{ "title": "Gebelikte Lökosit", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Gebelikte-Lokosit-44.jpg", "date": "19.01.2024 16:05:30", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Gebelikte lökosit, lökosit insan vücudunu hastalıklardan ve çeşitli bakterilerden korumak için çalışan beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sistemi ile çalışırlar. Gebelikte lökosit değeri olması gereken değerin üstüne çıkabilir. Hem hamilelikte hem de tüm bireylerde kandan yapılan tetkikle kişi vücudundaki lökosit değeri tespit edilir. Diğer bir ismi ile akyuvar denilen lökositler WBC sembolü ile gösterilir. Hamile bir anne adayı tetkik sonucu WBC değeri yazan kısma bakarak kendi vücudundaki lökosit değerini öğrenebilir. Kan tetkiki sonucunda yapılan lökosit değerinin yüksekliği vücudun enfeksiyon kaptığının göstergesi olmaktadır. Kişinin bünyesine aldığı her enfeksiyon lökosit yükselmesine neden olur. Bunun için gerekli takip ve tedavi başlanması uygundur.

Lökosit değerinin kişi vücudunda normalin altına düşmesine lökopeni, normalin çok üstünde olmasına lökositoz denir.

Gebelikte lökosit yüksekliği, gebe olmayan bir kişide görülen lökosit yüksekliği bir enfeksiyon durumu kabul edilerek tedavi ve gerekli ilaç alımı başlanır. Fakat gebelikte lökosit değerinin belli bir orana kadar yükselmesi normal kabul edilir. Hafif derecede artışlarda gebe bir kimse için ayrıca bir tedavi gerektirmez. Doğumun gerçekleşedeği haftalarda en yüksek seviyelerde görülmesi mümkündür. Gebelikte lökosit değerinin yüksekliği bebekte bir sorun olduğu anlamına gelmez. Normal bir gebeliktede anne adayının doktoru kanda gerekli tahlilleri düzenli yapar ve takip eder. Lökosit değerininde takibi uygundur. Anne adayı doğum yaptıktan en geç 2 hafta sonraya kadar vücudundaki lökosit değeri normal değerlerine döner.

Gebelikte lökosit değerlerinin artması her hamilelikte görünen ve sık rastalanan bir durum değildir. Çoğu gebelikte normal kişilerdeki değerlerle aynı şekilde devam eder. Fakat gebelikte lökosit değeri yüksekliği 15.000 civara kadar normal kabul edilir. Doğumun gerçekleştiği anda ise lökosit sayısını 30.000 civarına kadar ulaştığını görmek mümkün olur.

Not, gebelikte lökosit değerinin yükselmesi idrar yolu yanı sıra genital bölgenin kaptığı bir enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.

Gebelikte lökosit yüksekliği belirtileri nelerdir?
" } ] }