{ "title": "Gebelikte Lökosit Yüksekliği", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Gebelikte-Lokosit-Yuksekligi-17.jpg", "date": "19.01.2024 16:29:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Gebelikte lökosit yüksekliği, gebelik süreci içerisinde anne adayının takibinin sağlıklı şekilde yapılması son derece önemlidir. Anne adayında bulunan herhangi bir sağlık probleminin sonucunda gebelikte lökosit yüksekliği gözlenebilir. Bunun teşhis edilmesi için anne adayına rutin idrar tahlili ve kan tahlili yapılarak belirlenmesi sağlanır. Annede oluşan herhangi bir hastalığın lökosit yüksekliğine sebebiyet vereceği belirtilirken; özellikle idrar yolunda bulunan enfeksiyon ve bakteriler gebeliğin tehlike altında olmasına neden olur. Bu bölümde bulunan enfeksiyon sebebiyle vücut içerisinde bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesine yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin ölmesi sonucu gebelikte lökosit yüksekliği ortaya çıkar. Bunun için gerekli incelemeler ve tetkikler yapılarak anne adayının takip edilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde anne adayında bazı belirtiler ile idrarda lökosit kendini belli eder.

Gebelikte lökosit yüksekliği belirtileri nelerdir?
Gebelikte lökosit yüksekliği tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Gebelik sürecinde anneye uygulanan çubuk testi ile idrarda bulunan lökosit yüksekliğinin tanısı gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde anne adayına Kan tahlilinde uygulanarak gerekli tetkikler yapılır. Gebeliğin sağlıklı şekilde devam etmesi için uygun ilaç kullanımı ile idrar yolunda bulunan enfeksiyonların giderilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde annenin hijyen konusunda dikkat etmesi son derece önemlidir. Tuvalet alışkanlıklarında öncelikle ellerini yıkayarak tuvalete girmesi, sonrasında tekrar yıkaması tavsiye edilir. Bu süreç içerisinde annenin iç çamaşırını sık sık değiştirmesi, pamuklu iç çamaşırı kullanmayı tercih etmesi ve gebelik süreci içerisinde iç çamaşırını ütüleyerek giymesi tavsiye edilir.

Gebelikte lökosit yüksekliğinin tedavi edilmesi süreci içerisinde annenin C vitamini içeren besinleri bol tüketmesi, vücutta bulunan enfeksiyonun atılmasına yardımcı olur. Dengeli ve sağlıklı beslenmesi ile oluşan bu şikâyetin tedavisine yardımcı olunurken; hastanın rutin kontrollerinin yapılması için doktor kontrollerini aksatmaması gerekir. Anne adayının günde üç litre su tüketmesi lökosit değerinin dengede kalmasına yardımcı olur.
" } ] }