{ "title": "Bebeklerde Lökosit Düşüklüğü", "image": "https://www.lokosit.gen.tr/images/Bebeklerde-Lokosit-Dusuklugu-18.jpg", "date": "21.01.2024 16:58:31", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bebeklerde lökosit düşüklüğü, vücut içerisinde beyaz kan hücresi olarak belirtilirken; kanda bulunan lökosit miktarının 4000 altında olması vücut içerisinde lökosit düşüklüğü olarak belirlenir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı şekilde görevlerini yerine getirmesi için lökositin seviyesi son derece önemlidir. Özellikle bebeklerde lökosit derilerinin dengede olması vücuda giren virüs, bakteri, enfeksiyonlar ile savaşarak hastalığının oluşturduğu etkiler ile baş etmesi için son derece önemlidir. Lökosit vücut içerisinde kemik iliği içerisinde üretilir. Vücut içerisinde alyuvar sayısının düşük olması bebekte bağışıklık sisteminin baskı altında olmasına neden olur. Bu süreç içerisinde enfeksiyonların vücuda girmesi ile hastalıkların iyileşmesi süresinde uzama gözlenir. Bebeklerde lökosit düşüklüğü bebeklerin savunmasız kalması sebebiyle birçok hastalığa açık durumda olmasına neden olur.

Bebeklerde lökosit düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Bebeklerde lökosit düşüklüğü tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Bebeklerde bulunan lökosit düşüklüğünün teşhis edilmesi için topuktan kan alınması en iyi sonuç veren yöntemdir. Bu süreç içerisinde bebeğe idrar tahlili ve kan tahlili uygulamaları yapılarak vücut içerisinde bulunan lökositlerin hangi ölçüde olduğu belirlenir. Tam kan sayımı yapılarak lökositin değeri anlaşılır. Bebekte bulunan beyaz kan üretimini artırmak için bebeğe gerekli ilaç tedavi uygulanır. Bebeklerde lökositdüşüklüğü enfeksiyon sebepli meydana geldiği zaman ve bebeğe uygun antibiyotik kullanımı ile vücut içerisinde bulunan enfeksiyon, bakteri, viral, virüs oluşumlarının vücuttan atılması ile lökosit değerinin dengede kalması sağlanır. Bu süreç içerisinde beyaz kan hücre sayısının artırılması için gerekli tedavi uygulanır. Bebek ek gıdaya geçmiş ise meyve, sebze gibi beslenme alışkanlıklarının artırılması ile vücutta bulunan Beyaz kan hücrelerinin beslenme alışkanlıkları sayesinde artırılması ile vücutta bulunan Beyaz kan hücrelerinin üretilmesine katkı sağlanır.

Özellikle 6 ay sonrasında bebeklerde lökosit düşüklüğü teşhis edilmiş ise meyve suyu, süt ürünleri, balık çeşitleri, ıspanak, brokoli, karnabahar, kavun, portakal, incir, çilek, Kuşkonmaz gibi ürünlerin bebeklerin yiyeceği şekilde hazırlanarak bebeğin tüketmesini sağlamak gerekir. Böylece bebeklerde lökosit düşüklüğü tedavisi içerisinde destek olunur. Bu süreç içerisinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bebeğin beslenme öncesinde annenin ellerini yıkaması, bebeğe yedirdiği yiyeceklerin gerekli düzeyde yıkanmasına dikkat etmesi tavsiye edilir. Ayrıca bebeğin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için kapalı ortamlardan ve kalabalıklardan uzak tutulması tedavi sürecinde son derece önemlidir. Özellikle hastalığı bulunan kişilerden uzak tutulması ile bebeğe bulaşabilecek grip gibi hastalıklardan uzak tutulması bağışıklık sisteminin etkilenmesinin önüne geçer.
" } ] }